Patrooninformatie

Stof en fournituren informatie

Bij de meeste patronen staat de stof- en fournitureninformatie op de achterkant van de patroonenvelop. Vaak in 2 talen en in inches en in centimeters. U kunt een video met uitleg hierover op onze website bekijken.

De stof- en founitureninformatie wordt als .pdf bestand in onze winkel aangeboden, zodat u al voor u bestelt kunt kijken wat u aan materialen nodig heeft.

De stof- en fournitureninformatie kan ook in de naaibeschrijving staan. Vooral bij buitenlandse patronen is dit soms wat lastig om te ontcijferen. Komt u er na het bekijken van de instructievideo nog niet uit, neem dan even contact met ons op.

Taal patronen

Veel merken die Naaipatronen.nl verkoopt zijn buitenlands. Dit houdt in dat er vaak geen Nederlandstalige naaibeschrijving beschikbaar is. Er wordt ons vaak gevraagd om die vertaling bij te leveren. Dit is helaas niet mogelijk.

Bij elke patroon staat de beschikbare taal vermeld. Staat Nederlands daar niet bij, dan is er géén Nederlandse instructie bijgevoegd!

Bij de patronen van Vogue, Butterick, McCall's, Simplicity en New Look is een Nederlandstalig blad gevoegd met algemene informatie over de opbouw van het patroon. Dit is dus géén naaibeschrijving!

Ter ondersteuning kunt u een verklarende woordenlijst printen, waarin veel Engelse naaitermen vermeld staan met daarachter de Nederlandse vertaling.

Naad- en zoomtoeslagen

Bij buitenlandse patronen is de naadtoeslag meestal al inbegrepen.

U knipt de stof strak langs het patroon. Vergeet dit niet, want een kledingstuk is snel meerdere maten te groot!

De standaard naadtoeslag is 1.5 cm, maar controleert u dit wel in de naaibeschrijving. Per merk kunnen er verschillen zijn en bij modellen speciaal voor tricot stoffen is de naadtoeslag ook anders. We vermelden de naadtoeslag in de informatie bij elk patroon in de winkel.

De Engelse term voor naadtoeslag is "seam allowance".

Maataanduiding

Bij elk patroon worden de beschikbare maten aangegeven. Het patroon is alleen in die maten verkrijgbaar.

Op elk patroon staan vaak meerdere maten, zodat u kunt combineren, we noemen dit maatseries. Als het patroon beschikbaar is in verschillende maatseries, dan kunt u bij uw bestelling een maatkeuze doen. Maatseries worden meestal met een lettercode aangegeven.

Als alle beschikbare maten op 1 patroon staan (een multisize patroon), dan kunt u geen maatkeuze te doen.

Grote maten

Wij streven naar een uitgebreide collectie modepatronen voor grote maten. De grote maten-patronen zijn gerubriceerd in de categorie en gaan meestal tot de Europese maat 58 (dit is de USA maat 32W). Het merk KwikSew heeft grote maten patronen t/m 62. De nieuwe Butterick patronen van Connie Crawford gaan t/m maat 70!

Maar...de merken McCall's, Neue Mode en Jalie hebben veel van de reguliere patronen ook in de grote(re) maten. Jalie gaat bijna standaard tot maat 58.

Voor heren en kinderen is er helaas minder keuze. Sommige reguliere kinderpatronen worden ook in een PLUS maat uitgebracht. Dit is de grote matenversie van het model.

Wij adviseren u om niet alleen af te gaan op de maten die vermeld staan bij het patroon, maar ook de maattabel te raadplegen (elke merk heeft een eigen tabel).

Elk patroon heeft meerdere maten in de envelop, zodat u evt. verschillende maten kunt combineren.

Belangrijk: bij de grote maten patronen van het merk McCall's staan soms op de patroonenvelop onder de USA-maten nog andere maten vermeld. Dit zijn niet de corresponderende Europese maten! Het zijn de inch-omvangsmaten die veel kleiner zijn dan de Europese maten. De maten die in de winkel en in de maattabel staan vermeld zijn de juiste.

Moeilijkheidsgraad

Wij geven met sterren bij het patroon de moeilijkheidsgraad aan. Dit is een indicatie, want het blijft natuurlijk afhankelijk van persoonlijke ervaring. Beginnende naaisters adviseren wij voor de 1 of 2 sterren patronen te kiezen.

Houdt u wel rekening met de taal van het patroon! Bij het vaststellen van de moeilijkheidsgraad wordt geen rekening gehouden met de buitenlandse taal!

  • * Heel gemakkelijk / beginners
  • ** Gemakkelijk / enige ervaring
  • *** Gemiddeld / ervaring
  • **** Moeilijk / veel ervaring, professioneel