Hoe vind ik de juiste beha maat?

Uit onderzoeken blijkt dat het grootste deel van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt. Het is ook niet eenvoudig om de juiste maat bh vast te stellen, er is tussen de maten maar een klein verschil in grootte.

De bh maat wordt internationaal aangegeven door 2 cijfers en een letter. De cijfers zijn gelijk aan de omvang, net onder de borsten strak gemeten en afgerond op 5 cm.

In een aantal landen gebruikt met andere aanduidingen:
Vergelijkingstabel buitenlandse beha maten

De letter geeft aan hoe groot het verschil is tussen deze omvang onder de buste en de omvang glad gemeten over de buste op tepelhoogte (let er op dat alles horizontaal wordt gemeten en niet schuin). Per 2 cm verschil gebruikt met een nieuwe letter van het alfabet.

Niet elke B cup (of C cup etc.). is even groot; de cups van 100B zijn bijvoorbeeld groter dan van 70B! Dit komt omdat de borsten ook in de breedte meegroeien naarmate de omvang groter wordt. Soms kan de breedte van de rug ook een rol spelen. Als de rug naar verhouding er breed is zitten veel van de gemeten cm op de rug en niet op de buste. Dan kan het nodig zijn dat de cupletter kleiner is. Bij een erg smalle rug kan dus juist een grotere cupletter vereist zijn.
Ook de vorm van de borsten kan van invloed zijn; peervormige borsten zijn naar verhouding smal en dan kan een kleinere cupletter nodig zijn, bij een brede inplant van de borsten is vaak juist een grotere cupletter nodig.

Maattabel beha

Hoe zie ik wanneer een beha niet goed past?