Butterick patronen

In 1863 begon een Amerikaanse kleermaker, Ebenezer Butterick (1826-1903, door hem samen met zijn vrouw ontwikkelde losse meermaten patronen te verkopen. De Butterick's worden gezien als de uitvinders van meermatenpatronen op dun, gemakkelijk te vouwen papier. Daarvoor waren er eigenlijk alleen op maat gemaakte patronen op karton beschikbaar, die te duur waren voor de "gewone" consument. Maar de gegradeerde patronen die zeer betaalbaar waren en gemakkelijk verstuurd konden worden, werden het al gauw een groot succes. Ze begonnen met jongens- en herenkleding en vanaf 1866 kwamen daar de patronen voor meisjes- en dameskleding bij.
Vanaf 1867 publiceerden de Butterick's diverse magazines om hun patronen te promoten, waarvan The Delineator; rond de eeuwwisseling het belangrijkste damesmodeblad was in de USA. De verkoop van losse naaipatronen per postorder, zoals wij dat nu via internet doen, was toen al een feit! Butterick is een van de bekendste en meest populaire patronenmerken ter wereld.

Naaipatronen.nl verkoopt sinds haar start in 2004 de volledige Butterick patronencollectie bestaande uit gemiddeld 700 naaipatronen. Het is een populair merk in Nederland, ondanks het feit dat er geen Nederlandse naaibeschrijving beschikbaar is. Elk seizoen wordt de patronencollectie vernieuwd. Er komen enkele tientallen nieuwe patronen in de winkel en er gaan even zoveel patronen uit het assortiment.

Bij Butterick vind je patronen voor actuele mode, kinderkleding, avondkleding, historische kostuums, grote maten mode, verkleedkleren, babykleding, woondecoratie, hondenkleertjes, de gemakkelijk te maken "Fast & Easy" patronen, designer naaipatronen van o.a. Maggy London, Suzi Chin en nog veel meer.

Bijzonderheden: er is geen Nederlandstalige naaibeschrijving bij Butterick patronen, alleen een Nederlands invoegblad met algemene informatie over het werken met deze patronen. De maataanduiding is meestal Amerikaans, maar er is een gemakkelijke omrekentabel beschikbaar bij de maattabellen.

Belangrijk: in de USA komen nieuwe Butterick patronen minimaal 1 maand eerder uit dan in Europa, het kan dus zijn dat wij nieuwe patronen nog niet kunnen leveren, terwijl ze al wel bij de fabrikant in de USA te bestellen zijn.

Ga naar alle Butterick patronen >>